Home
workshops geselecteerd

 

1

Workshop 'even opschudden'

Even opschudden van besturen en organisatoren van vrijwilligersorganisaties of vrijwilligersinitiatieven.

Net als bij het gebruik van het kussen in het sprookje van vrouw Holle, schud ik jullie in 2,5 uur als het ware even op, zodat jullie weer met nieuwe ideeën een nieuwe periode in kunnen gaan.

Wat kunnen we opschudden? In de praktijk kom ik allerlei onderwerpen tegen, zoals :

° Samen plezier hebben daar gaat het uiteindelijk om

° Samen werken aan een missie, doel, iets uitdragen

° Contact met de doelgroep die je wilt bereiken

° HOE meer laten zien wat we allemaal doen

° We zoeken vrijwilligers, leden, publiek…

° Er blijft zoveel liggen, jammer..

° Iedereen zegt : “geen tijd”

° We zijn allemaal “duizendpoten”….

° Moeten we activiteiten afstoten?

Wat ik doe is een spiegel voorhouden, waardoor je het in een ander perspectief gaat zien. Ik laat jullie ontdekken wat er al gebeurt, wat allemaal ook nog mogelijk is en wie je daarbij zou kunnen betrekken. Wat we in feite doen is ‘alles even opschudden’. Het geeft energie om samen weer opnieuw te ontdekken wat je met elkaar kunt doen. Dit helpt om nieuwe haalbare plannen en acties te bedenken.

Door: Else van Hensbergen

Tijd: 2,5 uur

 

2

Workshop 'communicatie met ouders'

Andere gezichtspunten vanuit NLP voor professionals in kinderopvang en op basisscholen.

Als professional in kinderopvang en op basisscholen voeren we dagelijks gesprekken met ouders. Ouders kunnen soms woest worden als ze het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden. Aan de andere kant leerkrachten worden tureluurs van ouders die weer naar de schoolleiding stappen voor hun kindlief. Cést le ton qui fait la musique. De sfeer, de toon, de woorden, je houding daar draait het om. Hoe weet je of je echt contact hebt met de ander?
Wanneer luister je nou echt naar een ouder? Voelt hij of zij zich gehoord? Hoe krijg je medewerking van de ouders? Met deze vragen gaan we praktisch aan de slag. We gaan werken met handige non verbale en verbale tools vanuit Neuro Linguistisch Programmeren(NLP).
Deze kunnen verrassende resultaten opleveren. In de dagelijkse praktijk kan je ze eenvoudig toepassen bij gesprekken met ouders, maar ook met collega’s.

Door: Else van Hensbergen

Tijd: in overleg te bepalen

 

3

NLP-workshop over communicatie: Je laat meer zien dan je zegt

Met woorden kan je veel duidelijk maken. Maar andere persoonlijke reacties zoals je stemgebruik, lichaamshouding, oogbewegingen, mimiek en gebaren geven aan wat je er eigenlijk écht van vindt.

Wat straal je wezenlijk zelf uit? Waar let je op bij anderen?

De psycholoog Albert Mehrabian heeft ooit vastgesteld dat 93 procent van alle communicatie non-verbaal verloopt en 7 procent met woorden. Woorden zijn natuurlijk altijd belangrijk, maar hoe je de woorden zegt bepaalt vooral de indruk bij de ander. Hoe komt het bijvoorbeeld over als je ‘met de armen strak over elkaar vertelt dat je open staat voor een ander’ of ‘als je glimlachend vertelt hoe verdrietig je bent’? In deze drie praktische bijeenkomsten gaan we aan de slag met stemtaal lichaamstaal en ruimtegebruik. Je krijgt informatie over de verschillende manieren waarop men boodschappen uit kan zenden naar anderen. We oefenen met elkaar hoe je dit kunt inzetten in de communicatie met je medemens. Ook leren we anderen beter verstaan. Deze inzichten en vaardigheden zijn verrassend en overal bruikbaar.

Door: Else van Hensbergen

Tijd: in overleg te bepalen

 

4

Speelse workshop over verlegenheid: Heb lef, laat je verlegenheid zien

Verlegen zijn kan als heel hinderlijk worden ervaren. Veel mensen kunnen hierover mee praten.

De één sluit zich op in zijn huis, de ander doet heel stoer om maar niet te laten merken dat hij het heel eng vindt. Verlegenheid komt in alle lagen van de bevolking voor. Je hoeft je er niet voor te schamen.
En… je kunt er natuurlijk wel wat aan doen. Op speelse wijze met respect voor ieders grenzen gaan wij contact maken met elkaar, lachen en ervaren dat jij goed bent in ‘verlegen doen’. Dit relativeert en laat je nadenken over hoe je het ook anders kunt doen.

Door: Else van Hensbergen en Lidwien Buné (contactclown, www.clownkunst.nl)

Tijd: in overleg te bepalen

 

 

naam
naw gegevens - send email